Над 220 вида птици се срещат в Пловдив през

...
  Над 220 вида птици се срещат в Пловдив през
Коментари Харесай

Над 220 вида птици кръжат из Пловдив

 

Над 220 типа птици се срещат в Пловдив през цялата година, което подрежда града на едно от челните места в България. Това оповестяват специалистите от дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците ” в Община Пловдив във връзка Международния ден на птиците – 1-ви април. Той се отбелязва по целия свят от 1906 година по силата на Конвенцията за отбрана на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в интернационалния календар от световни събития, посредством която хората декларират своята угриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес продължаваме да означаваме тази дата, с цел да покажем какъв брой красива и в същото време нежна е природата към нас и какъв брой нужни са нашите грижи, с цел да я запазим и споделим с нашите деца, акцентират еколозите.

България е една от страните в Европа с най-голямо птиче многообразие. 70% от всички типове птици в Стария континент могат да се видят и у нас – 409 типа. 26 от тях са международно застрашени. От 38 типа грабливи птици, които обитават Европа, 36 се срещат у нас. А Пловдив е уникален град в България, изпълнен с голям брой зелени петна във вътрешността, което благоприятства за навлизането на птиците в градските елементи. Ние би трябвало да се гордеем, че сме част от тази неповторима земя, обилно талантлива от природата с многообразие от животни и растения, приканват общинските специалисти.

Част от птиците могат да се следят целогодишно, в това число и към нас, други са толкоз редки за нашата страна, че са виждани от малко на брой късметлии. По време на миграция могат да бъдат видяни даже някои извънредно забавни и нетипични за огромните градове типове като черен щъркел, пчелояд, дребен писклив орел и други Птиците са знак за положението на околната среда и за качеството на живот.

От дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците ” са подготвили материали за птиците и методите да бъдат предпазени, против противозаконната им продажба и други значими препоръки. Снимките са предоставени на Община Пловдив от създателя им Георги Герджиков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР